OPASNE ISTINE I LAŽI KROZ NOVINARSTVO

OPASNE ISTINE

Opasne istine, napad na slobodu tiska na globalnoj razini, kako bi onemogućili slobodu govora i izražavanja javnog mišljenja.

Sudili su i osuđivali naše generale a svoju povijesnu sramotu kroz ratove stavljaju pod tepih. Na način da one koji progovaraju o ratnim zloćinima, koje su počinili Amerikanci smatraju špijunima i stavljaju ih u zatvor. Kako bi obeshrabrili slobodno novinarstvo. Ova priča podsjeća malo na priču pokojnog Danijela Bezuka koji je po uputama vlade proglašen teroristom. Zbog pucanja na zgradu vlade RH i ranjavanje policajca. Sjetimo se onda aktivnosti naših sugrađana Srba 1991. godine u Hrvatskoj. Zašto se pojedine radnje određenih Srba ne smiju nazvati terorističkim akcijama. Iako su recimo zadovoljeni svi elementi definicije terorizama.

DEFINICIJA TERORIZMA

Terorizam je smišljena uporaba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha. S namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su općenito politički, vjerski ili ideološki.

ISTINA NIJE U TRENDU PRIORITETA NOVINARSTVA

Mislim da nije potrebno previše komentirati i da je svima jasna pozadina svega. Veliko je zlo pucanje u policajca i zgradu vlade, to su opasne istine. To je zlo neopravdano ali Danijel Bezuk u svojoj glavi je našao opravdanost svojih postupka i jednostavno je to učinio. Što je mladog čovjeka nagnalo da učini takvu strahotu ?

Novinarstvo nikada nije ni pokušalo istražiti niti nešto o tome pisati. No imamo i veliko zlo sadašnje vlade RH što su taj čin iskoristili za osobne potrebe. Kako bi zabranili slobodu mišljenja i izražavanja. Samo jedan od primjera, ako se niste slagali sa teorijom da nije riječ o terorizmu. Već o jednom neprihvatljivom nepromišljenom činu kroz osobno frustrirajuće izražavanje osobnog nezadovoljstva strukturom vlasti. Mogli ste imati velikih problema. Kako objasniti da je mladi čovjek sebi oduzeo život. I skoro ubio nedužnog policajca koji se je tamo nalazio na opservaciji čuvanog objekta to su opasne istine.

POSLJEDICE

To najbolje znaju oni koji su komentirali na društvenim mrežama. I za kratko vrijeme su bili sankcionirani kroz policijske postaje i sudove RH. Jer su svojim komentarima opravdavali taj neopravdani čin Danijela. To je upravo tema o kojoj bi se trebalo pisati i istražiti. Kakav je to očaj natjerao ljude da su spremi svoj život dati za ostvarenje nekih svojih ciljeva. Ciljeva koji su upereni izričito protiv tadašnje vlasti u RH. Kakav se je to psihički poremećaj dogodio s ljudima koji žele nečiju smrt ? Neki naši građani su čak i javno pisali za likvidaciju premijera. Što je te ljude dovelo do takvih reakcija ? Jer da su sretni i zadovoljni nisu. Zašto nisu i tko je odgovoran za takvo depresivno stanje društva ?

AGRESIVNOST IZVRŠNE VLASTI ZBOG PISANJA MIŠLJENJA

Nemoguće je ljudima zabraniti pravo na izražavanje i vlastito mišljenje, komentiranje i pisanje po društvenim mrežama. Treba se baviti problemima, zašto je toliko tih depresivnih i loših komentara, treba liječiti društvo od takvih depresivnih pojava. Kakao ? Jednostavno treba svojim primjerom kao izvršna vlast pokazati da je uz svoje građane. Uz svoj narod, trebaju biti moralne vertikale ovog društva. Građani slobodno mogu izražavati svoje mišljene i po ustavu RH (recimo). Čega se trebate bojati ako ste moralne vertikale ovog društva, ako ste stub poštenja ? Protiv takvih nitko neće u negativnom kontekstu izražavati svoje mišljenje. Nećete imati problema sa deprimiranim pojedincima i deprimiranim brojem građana koji je u porastu i to su opasne istine.

POSLJEDICE

Zapravo vlada RH upravo je takve prisilila da ubuduće rade lažne FB profile, sa lažnih IP adresa. Kako bi to svoje negativno mišljenje ponovno izrazili. Na način na koji oni misle da je to normalno i da na to imaju pravo. No zapravo mogli bi otežati posao policiji da budu otkriveni.

SNALAŽLJIVOST

Postoji puno načina takvih prikrivanja, naši su ljudi vrlo dosjetljivi kada treba nešto zaobići. Rabljenih mobilnih uređaja se preko oglasnika može kupiti po 20-30 eura. Pa ti kasnije utvrdi koliko je taj mobilni uređaj prošao vlasnika i raznih operatera koji su pružali internetsku uslugu. Tko je taj anonymous koji je kupio karticu na kisku tiska recimo. Poglavito ako poslije nekakvih gnjusnih tekstova uništi i baci mobilni uređaj. Zato je puno korisnije ako je čovjek pogriješio i neprimjereno se izražavao, da ga se jednom „upozori“. Pa ako treba i sudskim putem izda to upozorenje. No dosadašnjom arogancijom i silom institucija države izaziva se sve veći otpor građana i drugih pojedinaca. Koji će se prikloniti ovima koji smatraju kako je nasilje opravdano. Zbog toga što se ne bavimo uzrocima problema sve može ispasti puno gore i složenije, i to su opasne istine.

Šutnja je zlata vrijedna

Zašto sam krenuo sa ovakvim uvodom ? Upravo zato što će završetak biti usko povezan koliko se isplati boriti za istinu. Ne se boriti u fizičkom smislu riječi, poput Danijela Bezuka. Već slobodnim pisanjem kroz nezavisno novinarstvo ili slobodom govora izražavanja svojeg mišljenja. Jer mogli bi biti proglašeni teroristom kao i Bezuk ili špijunom kao Julian Paul Assange.

Zasigurno svi znamo tko je Julian Assange. Glavni urednik i osnivač WikiLeaks, organizacije koja je objavljivala tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora zviždača.

Assange je 2006. osnovao kontroverzne zviždačke stranice WikiLeaks na svom kućnom serveru. Na Wikileaksu je objavio materijale o izvansudskim ubojstvima u Keniji. Odlaganju otrovnog otpada u Africi, priručnike Scijentološke crkve. Procedure u Guantanamo Bay-u, kao i prepisku banaka Kaup thing i Julius Baer. Godine 2010. objavio je tajne podatke o aktivnostima SAD u ratu u Afganistanu i Iraku.

Assange se nalazi u zatvoru Belmarsh u Londonu. Dok nastavlja dugotrajnu borbu da izbjegne izručenje SAD-u. Kako bi se suočio s optužbama u vezi s objavljivanjem stotina tisuća procurjelih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku, kao i diplomatskih depeša.

LICEMJERJE AMERIČKE VLADE NOVINARSTVA I OPASNE ISTINE

Joea Bidena NE optužuju za licemjerje jer je tražio oslobađanje novinara pritvorenih diljem svijeta. Dok američki predsjednik nastavlja tražiti izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Britanije kako bi se suočio s američkim optužbama za špijunažu.

Zbog čega je optužen ? Assange je 2010. razotkrio video “kolateralnog ubojstva” koji prikazuje američku zračnu posadu kako puca na iračke civile.  Prvi od stotina tisuća procurjelih tajnih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša objavljenih u velikim novinama diljem svijeta. Otkrića o američkim ratovima u Iraku i Afganistanu, uključujući navodne ratne zločine. Te iskrene ocjene američkih diplomata o vladama domaćina, izazvali su ozbiljnu neugodnost u Washingtonu.

Da nije žalosno bilo bi smješno, optužbe protiv Assangea su “tekući napad na slobodu tiska”. Jer osnivač WikiLeaksa nije bio špijun već novinar i izdavač zaštićen zakonima o slobodi govora.

Ovo je napad na slobodu tiska na globalnoj razini. To je zato što Sjedinjene Države iznose ono što mislim da je zaista izvanredna tvrdnja. Da mogu nametnuti svoje zakone o tajnosti kaznenih djela stranom izdavaču koji je objavljivao izvan Sjedinjenih Država, i to su opasne istine.

POUKA KAKO KOME I TKO SHVATI ŠTO SU TO OPASNE ISTINE

Čuvajte se i pazite,  jer ako nešto napišete u Hrvatskoj.  Institucije naše pravne države izručit će vas Američkim sudovima jer želje Amerikanaca se moraju poštivati.

Zakon o špijunaži nije korišten za borbu protiv špijunaže. Koristi se protiv zviždača u ovom primjeru Juliana Assangea kako bi se javnost držala u neznanju o pogrešnim postupcima i nezakonitostima [vlade] kako bi zadržala svoju vlast, a sve u ime nacionalne sigurnosti.

Ako Julian Assange završi u zatvoru s maksimalnom kaznom u Sjedinjenim Državama do kraja života. Svaki će drugi novinar diljem svijeta pomisliti: ‘Trebam li doista izvijestiti o informacijama koje sam dobio? Trebam li doista govoriti o ovom uskraćivanju ljudskih prava ili neostvarenju pravde u bilo kojoj zemlji ?.

REAKCIJA

Zašto sam na početku spomenuo Danijela Bezuka ? Upravo zato jer postoji čitav niz poveznica, kojima je vlada RH napravila niz odluka kojima se uskraćuju ljudska prava, o slobodi kretanja te slobode misli i izražavanja i to sve kako bi se obranila od terorizma.

Zatvaranje Markova trga, lažne optužbe o kojima se pričalo nakon terorističkog napada Danijela Bezuka nije  još uvijek riješilo problem. Trpanje u zatvor neistomišljenika, fingiranje kaznenih djela kako bi se prikazivale lažne statistika o otkrivačkim djelatnostima policije, sve u cilju obmane i zastrašivanja građanstva.

Bezuk je prije smrti na svom Facebook profilu napisao da je bilo „dosta prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti“.

Premijer Plenković na sisačkom Općinskom sudu bio je saslušan kao svjedok-oštećenik na suđenju Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020. godine, nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu vlade i ranio policajca na Markovu trgu.

Prema policijskoj prijavi, Čehulić je nakon Bezukovog napada u više navrata u javnosti rekao da je Bezuk htio ubiti premijera, kao i da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a  naveo je i da osobno mašta o ubojstvu Plenkovića, tako su izvještavali „nepristrani“ novinari.

PRAVI RAZLOG ZA ZAVEDENE

Kaznena prijava protiv 23-godišnjeg osumnjičenika zbog počinjenja kaznenog djela terorizma iz članka 97. stavak 1. točka 1. Kaznenog zakona je odbačena na temelju članka 206. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku budući da je osumnjičenik počinio samoubojstvo, a smrt predstavlja okolnost koja isključuje kazneni progon, znači prema presudi suda terorizam otpada.

Ali zato mjere vlade neće se primijeniti na lažne i iskrivljene vijesti nekih njihovih suradnika, neće ih kazniti već će ih poticati i potajno moguće financirati da bi se kao takve iskrivljene plasirale u javnost. To su opasne istine koje vam se trebaju prezentirati, no nažalost takve istine smetaju svim vladama u svijetu, a “dnonovinarstvo” živi i financira se upravo zbog iznesenih i iskrivljenih informacija.

NEPOSREDNA OPAŽANJA

Domaći terorizam u Hrvatskoj je postao nesvakidašnja bauk. Na tezi o njegovu povećanju inzistira prvenstveno vrh Vlade RH, no u oči nam upada, nedostatak uvjerljivijih konkretnih dokaza prema definiciji terorizma i kako ga zakonodavstvo tumači.

Točnije, spominju se samo dva slučaja: nedavno uhićenje maloljetnika s Molotovljevim koktelom na prosvjednom skupu protiv vladajućeg HDZ-a, te raniji oružani napad Danijela Bezuka na Markovom trgu u Zagrebu.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), međutim, najnovijim očitovanjem o situaciji ne potvrđuje razinu uzbune koju predstavlja državna izvršna vlast.

Jasno je da nije bilo ugodno niti vidjeti Molotovljev koktel, kao što nisu ni one plinske boce koje su stajale prije osam godina u Savskoj ulici .

Znači kada se ide na ruku HDZ-a ona to nije terorizam ili ako se ide u korist HDZ u cilju rušenja tada legalno izabrane vlasti voljom građana RH. Iako su tada na vlasti bili meni ne baš dragi ljudi. No trebamo pratiti sve relevantne događaje, boriti se protiv laži istinom a ne  svojom pristranošću ili iskrivljenim činjenicama poticati te laži.

Primjer iskrivljenih vijesti

Čisti primjer pogodovanja HDZ-u je primjer Savske, tada nije bilo riječi o terorizmu.

RTL je ranije javio da je “vidljiv rast tenzija” u Savskoj, gdje je grupa šatoraša blokirala promet ulicom nakon vijesti da je policija okružila Crkvu sv. Marka na Markovom trgu u koju su povukli prosvjednici predvođeni Klemmom i Glogoškim. Šatoraši su na ulicu dovukli najmanje dvije plinske boce kojima su blokirali Savsku.

Tadašnji premijer Milanović nije odgovorio na pitanja novinara o “pokušaju puča” na Markovom trgu niti je rekao da se radi o terorizmu ali izgleda da je ovaj maloljetnik koji je priveden u prosvjedu protiv HDZ prema navodima policije, imao je kod sebe nož, bengalku, više molotovljevih koktela te jednu ”improviziranu napravu s čavlima”, a prilikom privođenja je pružao otpor postao nacionalna prijetnja i terorista.

Za improviziranu napravu s čavlima se naknadno utvrdilo da se ne radi o eksplozivnom sredstvu već o improviziranom hladnom oružju pogodnom za napad ili nanošenje ozljeda. Lako je tada bilo praviti ljude budalama i govoriti im da je imao kod sebe bombu jer policija nije odmah vidjela da se ne radi o bombi (ipak ih treba više da se dogovore o čemu je riječ) pa su morali provesti dodatne ekspertize i vještačenja da utvrde da se ipak ne radi o eksplozivnoj napravi ili bombi, bi li čovjek plakao ili se smijao, smješno nije bilo sigurno roditeljima tog maloljetnika.

TKO JE ANGAŽIRAO MALOLJETNIKA ?

Sada se zapitajmo onako realno i istinito,  tko je bio opasniji za vladu i sigurnost države ? Ljudi na Savskoj, među njima i bivši pripadnici specijalnih jedinica policije koji da su htjeli mogli su u podređeni položaj staviti čitavu interventnu jedinicu policije ili  ovaj maloljetnik ?

Da li  je to sve jedna velika igra uz namjerno žrtvovanje mladih i zavedenih branitelja kroz neku ideologiju i potrebu pojedincima za određeni cilj ?  Organizatori uvijek imaju samo jedan cilj, on je potpuno jasan onima  koji traže i mogu vlastitim očima sagledati istinu, oni će istinu lako prepoznati.

Pogledajmo izvještavanje  „nepristranog novinarstva“ i mainstream medija poput državne televizije, što se sve radi i kako se izvješćuje javnost,  ali samo dok je za potrebe HDZ-a.

17-godišnjak je osumnjičen da je u subotu, na Trgu žrtava fašizma, “s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske došao na javni prosvjed te sa sobom u ruksaku donio predmete pogodne za izazivanje požara, eksplozija, ozljeđivanje i lišenja života većeg broja ljudi koji su bili na javnom prosvjedu”, navodi državno odvjetništvo koje vodi istragu.

Policajci su ga spriječili u tome, a on ih je pritom vrijeđao i prijetio im oštrim predmetom koji je držao kod sebe. Osumnjičen je za prisilu prema službenoj osobi.

ANALIZIRAJMO I PROKOMENTIRAJMO ZAJEDNO

Postavljam pitanje je li taj maloljetnik onda bio na strani HDZ ?

Prema izvješćivanjima i optužbama maloljetnik je trebao djelovati prema prosvjednicima koji su upravo prosvjedovali protiv HDZ-a ? 

Plenković kaže da je sve bilo usmjereno prema vladi RH, te kako se organizira vidljiva pojačana pojava terorizma koja je isključivo uključena protiv vlade RH, zapravo prema HDZ jer na silu žele promijeniti vlast.

Zanimljivo koliko su te teze morbidne, neistinite ili vlada RH stvarno misli da je cijela nacija mentalno retardirana. Da li je ili nije ? To ćemo vidjeti sljedeće godine na izborima. Naravno već pretpostavljamo da neće biti nikakvih iznenađenja pa se postavlja pitanje.

Zaslužuju li građani RH da se netko poput Juliana Assange bori za istine ? Ili vas zapravo treba ostaviti u uvjerenju ovakvih manipulacija i prepustiti vas na milost i nemilost vlasti koju ste izabrali, no sada ostaje pitanje.

Što će biti sa ostalim građanima koji ne žele takvu vlast, trebaju li se bojati da će postati teroristi ili špijuni ako počinju razmišljati svojom glavom ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.