MORALNO ZNAČENJE USTAŠTVA

Text Box:  			GOD. XI. — BROJ 20
					
					
					
			tiG (4,ekoieUat
Moralno značenje Ustaštva

Ustaša je izabranik, posebni čovjek, osobiti borac i radnik u hrvatskoj do­movini. Ustaša je protivno od mlitavca, kukavelja i neborca. Ustaša se na zapo­vijed diže, ustaje, da vrši zapovijed, da se bori. Kad ustaša ustaje, on mora ne­što i učiniti. Njegovi koraci moraju do­nijeti ploda, koji nije za njega samoga, nije njegov osobni užitak niti materijal­na korist, nego korist svih nas, svojina cijele naše domovine.

Tko je nježan i mlitav, nedoputan i lijen, taj nije za ustašu, dok te svoje mane ne iskorijeni.Za ustašu svako vri­jeme u pogledu rada za domovinu mora biti jednako. Ustaša nikada ne smije reći ne ću. Tu riječ ne poznaju Ustaška načela, pravila i stega, a ustaška za­kletva još manje. Ustaše se ne zabavlja­ju stranačko-političkim igrarijama, — nego rade.

Teško je biti ustaša. To ne može sva­tko i mi ne ćemo svakoga. Ustaški rad je težak, jer on gradi, a ne ruši. Ustaša je radnik-borac. Istina je, da onaj koji se bori, ujedno i radi, jer borba uklju­čuje rad. Ustaša-borac je najveći rad­nik, jer je on spreman u tome borbenom radu poginuti.

Ustaša je prvoborac, čovjek odredje­na cilja i jake volje, on je čovjek karak­tera. Ako je vjera ono, što vjerujemo, rad ono što radimo, onda je karakter ono, što jesmo.

Svakom čovjeku dolaze u životu gorki i teški časovi, pa će doći i ustaši. No kad je on čelik-značaj, postojan, otvrd­nuo i okorio u svojoj ideji, sve prebrodi. Ako je ustaši teško podnositi nevolje ustaško breme, neka malo pomisli na Poglavnika, pa će mu odmah biti lakše. ,Što je sve Poglavnik pretrpio? Gdje je sve bio ?,Što je sve radio i podnio za oslobodjenje svoje domovine. Na smrt je osudjivan. On je znao, da je taj put težak i trnovit, ali je ujedno i put slave i pobjede, ne za njega osobno, nego za njegov narod, za hrvatski narod.

Ustaša je pouzdanik naroda, on čuva poštenje, svijest i karakter svoga naro­da. On mora u svom- narodu podupirati samo ono, što je narodu korisno.

Izdajica u očima ustaše je ogavan, preziran, sramotan, najveća propalica. Ustaše čuvaju stečene tekovine hrvat­skog naroda i osiguravaju hrvatskom narodu kulturni i prirodni razvitak, koji mu kao svijesnom i izgradjenom narodu i pripada.

Govore i govorit će neki protiv nas. Neka govore. Mi smo uvjereni da smo na pravom putu, jer željeti nešto više za svoj narod, nego li je njegova vlasti­ta država, ne možemo samo mi, nego ne mogu ni oni, koji nas ogovaraju. Ljudi karakterni imaju mnogo neprijatelja, a osobito kod onih, kojima nije savjest čista. Oni, koji su kao i mi, ne kude nas, nego hvale. Ustaša ustašu razumije, po­štenjak poštenjaka, a lopov lopova. Us­taša i ne-ustaša moraju se razilaziti. To je i bolje. Oni s nama ne mogu, a sve kad bi i htjeli, Poglavnik ne da. To je i pravo. Oni, u kojima je uvriježena kli­ca egoizma i osobnog materijalizma ne mogu biti narodni idealni borci.

Pravi se ustaša nikada ne hvali niti se udara u prsa govoreći: »Ja sam ustaša tko mi šta može …?« Poglavnik se nikada nije isprsavao, da je ustaša, ali po njegovim djelima i uspjesima svi znamo, da je on najveći i najbolji ustaša, … šta mi tko može ?« Poglavnik govori kad treba. Poglavnik je u pravi čas progovorio Evropi i čitavom svijetu u ime hrvatskog naroda, iznoseći njego­ve želje i težnje, ali prije, nego li je svi­jet za njega čuo, on je puno i mnogo radio. Neprijatelji su se zabezeknuli, a ustaše su se i hrvatski narod obradova­li. Od tada je hrvatski narod upirao svo­je oči u svoga prognanog sina, koji je samo poštenje, čelik značaj, neslomljiva volja; sina, koji je svome narodu donio pobjedu.

U Poglavniku je Hrvatska na­šla traženog sina, u njemu je ona našla ono, što je u tmurnim danima tražila: neustrašivog borca i čelik karaktera. Zato će Poglavnik biti zapisan u povi­jesti kao veliki hrvatski mučenik, ali i kao pobjednik.

Za Hrvatsku je došlo novo vrijeme, a oslobodila ju je uz pomoć saveznika i naša vojska -ustaška vojska. Ima i novi naziv za suverene države: Poglav­nik. Novi poglavar, nova vojska, nova Hrvatska — Hrvatska slobodna i neza­visna država.

4 odgovora na “MORALNO ZNAČENJE USTAŠTVA”

  1. Svaka čast dok mi Rudi nije potvrdio neke stvari su mi sada jasnije. Ne volim se isticati. Ne volim javnost, vidite šta sve rade od nas branitelja. Nadam se da ćete me prihvatiti. Za Dom Spremni.

  2. Svaka čast za ovakve tekstove.tojest biće hrvatskoga duha,za opstojnost.čast mi je biti unuk svoga djeda Ustaše .u srcu sam i ja ustaša.

    1. Hvala Jozo, na žalost blokirali su me na FB 30 dana, samo zato što sam podijelio ovaj link u jednoj grupi na facebooku, ne znam koga vrijeđa ovaj teks i što je u njemu tako opasno, samo znam da nam povijest pišu oni koji su pobili naše obitelji, mi jednostavno nemamo načina i mogućnosti da se obranimo, jer nam je ukinuto svako pravo misli, slobode govora i pisanja.

  3. Ponos,hrabrost,plemenitost,domoljublje sve je ovo činilo Hrvatskog branitelja Ustašu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.